Persoonlijk leiderschap

Hoe staat het met jouw stuurkunst? Iedereen is stuurman m/v van het eigen leven.

In de huidige keuze-maatschappij liggen veel mogelijkheden en komt er veel op ons af. Hoe wij daarop reageren hangt af van onze stuurkunst. Een schipper moet reageren op de verschillende weersomstandigheden waar hij geen invloed op heeft. Ook wij moeten in ons leven vaak reageren op situaties waar we weinig of geen invloed op hebben. Hoe wij reageren is wel essentieel voor de uitkomst. Met persoonlijk leiderschap en zelfmanagement leren we onze eigen koers te varen.

Leiderschap geldt niet alleen voor leidinggevenden. Iedereen heeft persoonlijk leiderschap nodig. Je geeft jezelf leiding met je interne leider. Die vertelt je wat te doen: welk werk pak je op, waar wil je betrokken bij zijn, welke partner of vrienden kies je uit etc. Dagelijks raadplegen we onze interne leider. In je omgeving gebeurt iets en dat beïnvloed je en je reageert erop. Je kunt kiezen of je dat reactief of proactief doet. Met persoonlijk leiderschap ben je in staat om op een manier te reageren die jou het best past.

Wil jij je laten beïnvloeden door wat er in je omgeving gebeurt of zet jij je eigen koers in en neem je het roer in eigen handen? Neem jij de verantwoordelijkheid voor je eigen leven? Je kunt een proactieve attitude ontwikkelen en worden wie jij daadwerkelijk bent. Iedereen kan persoonlijk leiderschap leren. Dat ontwikkelen we in 3 stappen:

  1. Zien
  2. Zin
  3. Zijn

 

Zien: Voor persoonlijk leiderschap is het essentieel dat je bewustzijn ontwikkelt. Dat betekent dat je bewust bent van jezelf, je gedachten, gevoelens en lichaam en weet dat je bewust aanwezig kunt zijn. Je weet dat je niet je gedachten en gevoelens bent. Bij voldoende bewustzijn ervaar je jezelf, de ander en je omgeving. Wat denk ik? Hoe voel ik me? Wat vertelt mijn lichaam me? Wat vind ik daar nu van? De kunst van (zelf)observatie is essentieel in persoonlijk leiderschap.

Zin: Dan motiveer je jezelf in de verandering die bij jou past. Het gaat om een intrinsieke motivatie. We doen dit vooral vanuit waarden. Wat is belangrijk voor je? Waar sta jij voor op? Je leert je waarden te manifesteren. Dit levert plezier en energie op omdat het er voor jou toe doet. Je drive neemt toe en er ontstaat flow.

Zijn: De derde stap is zelfmanagement. Door zelfobservatie en zelfmotivatie ben je in contact gekomen met wat je echt belangrijk vindt.  Een bepaalde baan, een levensvisie, een capaciteit, een lidmaatschap etc. Bij zelfmanagement verwezenlijk je het. Je brengt iets van jezelf in de maatschappij en krijgt er iets voor terug. Iets dat voor jou essentieel is!

Zelfmanagement zorgt ervoor dat je je eigen potentieel tot ontwikkeling brengt. Met persoonlijk leiderschap overbrug je de kloof tussen potentieel en prestatie.

 

Essare biedt verschillende mogelijkheden om je hierbij te ondersteunen. Dit kan door in te steken op de losse trainingen of een speciaal persoonlijk maatwerktraject. Wat kies jij?

Zet je eerste stap:

Mindfulness training,

Ademtherapie,

Compassietraining,

Genoeg van je perfectionisme,

Leren communiceren,

Individuele begeleiding.

of:

Neem contact op voor een afspraak

index.php
leider mensen

bewust en vitaal in verbinding